1097 Budapest, Albert Flórián út 3/B,
E épület 4-es iroda
+36 20 34 44 214
info@karman-mechanics.hu

HU EN DE

Csavarkötések, bevezetés

Az egyik talán legegyszerűbb gépelem, működésének hátterét tekintve egy egyszerű lejtő. Nincs is talán olyan berendezés, amiben ne lenne megtalálható, mindenki használja. Tudományos tekintetben nincs még egy ilyen sokat kutatott kötéstípus, a gyakorló mérnök mégis csak becslésekkel képes előállni egy csavarkötés teljesítményének előrejelzésére. Ez annak köszönhető többek között például, hogy a végtelenségig lehetne sorolni a gyakorlatból vett, nem tankönyvi eseteket úgy, mint: folyáshatárig feszített csavarok, előfeszítés alumíniumban, festékrétegen felfekvő alátétek, stb… A csavarkötés szilárdságának elemzése közben egyszerre több paraméterrel kell zsonglőrködni, ezért nem mindig egyszerű kiismerni magunkat a vonatkozó szabványok és méretezési eljárások (pl. VDI2330) ajánlásai, valamint a gyakorlati alkalmazási tapasztalatok adatai között.
Nem minden esetben szükséges alkalmazni, de a végeselemes analízis itt is sokat segíthet meghatározni egy-egy csavarkötés terheléseit és megbecsülni annak üzembiztonságát.

A következő posztokban körüljárunk néhány csavarkötéssel kapcsolatos témakört és rávilágítunk fontos tényezőkre, amik -legtöbbünk tudta nélkül- meghatározzák egy adott kötésnek a viselkedését.

Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.

Kapcsolat

1097 Budapest, Albert Flórián út 3/B,
E épület 4-es iroda
+36 20 421 8764

info@karman-mechanics.hu